Nodig:
60 gram fondant chocolade
225 gram boter of margarine
400 gram suiker
3 eieren, liefst grote
1 eetlepel vanille-extract
300 gram bloem
30 gram cacaopoeder
1 koffielepel bakpoeder
½ koffielepel zout
Keukenmachine, extra kom, bakpapier, pannenlikker, eventueel
spuitzak
Vooraf:
Haal de boter tijdig uit de koelkast zodat die zacht kan
worden
Smelt de chocolade in de microgolf, roer en laat afkoelen
Leg bakpapier op je bakplaat
Verwarm de oven voor op 175°CAan de slag:
Meng de boter en de suiker in de keukenmachine tot het een
deeg vormt.
Zet de keukenmachine op de laagste mengstand en voeg,
lepeltje per lepeltje, de afgekoelde, gesmolten chocolade toe. Laat mengen tot
de chocolade volledig is opgenomen door het deeg. Ga met een pannenlikker langs
de wanden van je kom en roer wat aan de wanden plakt onder rest van het deeg. Laat
mengen op de laagste mengstand.
Weersta om te proeven aan de pannenlikker. Of niet.
Laat de keukenmachine verder mengen terwijl je één voor één de
eieren toevoegt. Als de eieren zijn opgenomen door het deeg, voeg je het
vanille-extract toe. Schraap opnieuw de resten van de wanden van de kom (elk
likje deeg is kostbaar!) en roer ze onder het deeg. Laat mengen op de laagste
mengstand.
In een andere kom meng je de droge ingrediënten: bloem,
cacaopoeder, bakpoeder en zout. Roer goed tot dit een lichtbruin poeder wordt.
Geniet van het schattige stofwolkje als je dit te enthousiast doet.
Voeg dit lichtbruine poeder lepel per lepel toe aan je deeg
tot het opgenomen is, nog steeds op de laagste mengstand. Schraap opnieuw de
resten van mengkom, roer ze onder het deeg en laat de machine nog een laatste
keer zijn werk doen.
Maak van het deeg hoopjes op de bakplaat met bakpapier. Als
je, net als ik, niet zo handig bent met het hanteren van twee lepels, kan je
het deeg in een spuitzak scheppen en zo deegtorentjes vormen. Grote
deegtorentjes vormen grote koekjes. Voorzie genoeg plaats tussen de torentjes.
Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven voor elf
minuten.
Kijk door het raam van de oven en aanschouw het wonder.
Eerst worden de chocoladetorentjes grote chocoladevlekken (dit komt nooit
goed!) waarna ze opnieuw rijzen en zich omvormen tot koekjes. (Oef!)
Na elf minuten haal je de bakplaat uit de oven en laat je de
koekjes een minuutje of twee rusten op de bakplaat. Op die twee minuten tijd
verandert de bovenkant van de koekjes van een spiegelglad oppervlak naar een
kraterlandschap. Geen paniek, het hoort er allemaal bij.
Leg de koekjes op een rooster om af te koelen. Eentje
proeven kan geen kwaad. Of twee. Of…
haha, ik zie je het zo klaarmaken (en opsmullen)!
BeantwoordenVerwijderen